Tiden rullar på häruppe bland byar och teplantage. Jag tar mina dagliga promenader på små vägar och stigar.

Här är en av vägarna jag får gå på innan jag når plantagen.

Teplantage.

Inne i plantagen finns det grusvägar, något jag verkligen gillar.

Lokalbefolkningen ser på mig med stor förvåning och undrar vart jag ska. Tja, vad svarar jag på det, när jag inte alltid vet. Men då förvåningen är äkta försöker jag förklara att jag är ute och går för att jag tycker om att promenera. Om det möts med större förståelse vet jag inte, för det är ingen annan som promenerar som jag. Framförallt inte på vägar och stigar som är branta och som folk bara går på för att de måste, för att ta sig hem eller bort, men knappast för nöjes skull.

En brant trappa.

Själv gillar jag verkligen att det är kuperat, även om det ibland är så brant att det till och med är en ansträngning att gå nerför. Det är ju så himla bra för benen och pumpen.

En dag möter jag faktiskt kvinna som säger att hon också promenerar, varje morgon, för att läkaren sagt till henne. För att hennes kolesterol är för hög och hennes vikt. Tyvärr är välfärdssjukdomar väldigt vanligt i Sri Lanka bland medelklassen som inte rör på sig särskilt mycket och äter fel mat. När jag säger att jag inte vill ha socker i mitt te får jag ofta frågan: har du diabetes? När jag svarar nej möts jag ofta av oförståelse för att jag säger nej till socker trots att jag inte har några problem. Jag säger så klart att jag väljer bort sockret för att jag inte vill få några problem, vilket möts med viss förvirring, jaså, jaha, ja, det är kanske inte så dumt. Att logiken att kunna mota Olle i grind är så frånvarande hos många är för mig lite svårt att förstå, men, men, man kan inte förstå allt.

Som det lokala språket. Det är också svårt att förstå. Det krävs både lyhördhet och kreativitet, och troligtvis lång tid för att snappa upp nyanser i det folk säger. Som när jag frågar handlaren hur lång tid det tar innan avokadon jag köper är mogen att äta och hans säger två dagar vilket betyder en vecka. Eller när jag frågar honom när han får in bananer och han säger i morgon, och det betyder inte en aning, de kommer när de kommer. Eller när en lokal väninna till mig svarar nej på min fråga om jag blivit röd från solen, som betyder ja, det är du men jag säger inte det för jag vill inte göra dig upprörd (vilket hon senare talade om för mig). Och att bye bye betyder både hej och adjö, vilket så klart är väldigt praktiskt. Ja, nya språk kan ha sina sidor 🙂

Jag trodde tidigare att det endast var i muslimska länder som man blir väckt av böneutrop men det är precis lika vanligt här. De buddhistiska templen har också högtalare som ropar ut över dalar och slätter att nu måste ni lyssna på Buddhas budskap. Tur att jag har öronproppar med mig för den första varianten börjar kvart i fyra på morgonen, även om inte varje dag. Jag har inte riktigt förstått logiken i schemat så för säkerhetsskull får öronpropparna ta plats varje natt.

Ett tempel runt hörnet här.

Då det är lågsäsong är jag ganska mycket själv här på guesthouset. Men visst, jag har värdparet och Rina som jobbar här, och de tre hundarna, så helt ensamt är det inte.

Hundarna gillar inte regn.

Här är hunden Beauty som är väldigt intresserad av vad Rina äter.

Men visst, det kommer lite gäster då och då. Främst unga par från Colombo, som jag sällan får något socialt utbyte av då de mest ”sover” 🙂 De måste ha stor brist på sömn de stackarna, för de kommer ofta vid 17.00-18.00 och sedan ser jag dem sällan förrän de åker dagen därpå. Ett slovenskt par som stannade två nätter var däremot mer sociala. Och en lördag kom en grupp med 10 unga srilankesiska män som var ganska talföra. De var alla jobbarkompisar och hade åkt iväg över helgen för att göra något tillsammans. Trevliga och artiga var de allihop så både värdparet och jag var nöjda med besöket.

Mina artikeljobb rullar in med viss regelbundenhet, vilket är betryggande, och jag hinner även med att fila på min bok då och då. I nuläget är tillvaron både inrutad och lugn och det passar mig för stunden väldigt bra.