Jag rör på mig lite även när jag är i Sverige. I dagarna har jag besökt den fina lilla staden Vadstena som är en mycket vacker sommartid. Här finns så många fina gamla byggnader. Några av dem kan ni se här nedan.

Visst är det fint, det gamla Apoteket?

Apoteket_i_Vadstena,_juni_2005

Och en bank.

Östgötabanken_i_Vadstena,_juni_2005

Slottet som så klart är utmärkande för staden.

Digital StillCamera

Vadstena_slott,_norra_sidan,_juni_2005

Och klostret så klart!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och alla fina små gator.

Vadstena-Sweden

Jag passade även på att göra en liten insats för Vättern. Gick med två kvinnor ur AktionRäddaVättern och delade ut broschyrer under starten av Vätternrundan.

Rädda Vättern

Nyligen beslutades att Försvaret får utöka antal skjutdagar över sjön från 20 till 30. Man kommer alltså att skjuta ammunition rätt ner i vattnet, vilket gör stor skador på fisk- och fågelliv. Man får tillåtelse att skjuta över områden som är så känsliga att inte ens en liten roddbåt är tillåten, men skjuta, det går alltså bra. Ammunitionen lagras på sjöbotten och med åren vet vi inte vad det kan leda till. All mineral utsätts för korrosion. Luftföroreningarna från flygningarna är också stora. Dessutom orsakar skjutningarna starkt buller, som är mycket störande för de boende i området och mycket stressande för djurlivet. Utökandet av dagarna beror på att Försvaret vill tillfredsställa ”framtida behov” – läs mellan raderna – ett närmande till Nato.

Vi träffade många trevliga människor under fredagskvällen som var ute och tittade på Vätternrundan och som tyckte att beslutet om en utökning av antal skjutdagar, ja, skjutningen överhuvudtaget, är sanslös, så det finns ett stort motstånd. Vättern är ett av Sveriges viktigaste dricksvattentäkter.

Stöd gärna AktionRäddaVättern med en medlemsavgift på ynka 100 kr, till Bankgiro 196-7157 eller Swish 123 694 80 87. Ange namn och mejladress.

Annonser