Jag stannade några dagar i den stora stan Guayaquil eftersom det var flera organisationer och personer jag ville träffa. Först mötte jag upp med Liga del Sur, en organisation som jobbar med olika slags sporter för att nå ut till barn och ungdomar i svåra områden. Genom sporten erbjuder man utsatta unga människor att få något att göra som kan locka dem bort från brott och droger. Organisationen hjälper barn och ungdomar att bli bra på sport så att de kan växa och få självförtroende. I Ecuador är det också så att unga personer som presterar bra i sport kan få medel till studier vilket blir en annan morot. Liga del Sur erbjuder helt enkelt ett inträde till ett annat liv. Liga del Sur erbjuder också en lugn och trygg miljö. Spelplaner och möteslokaler ligger inne på ett stort inhägnat område och det finns alltid en vakt vid ingången. Så väl inne på området kan de som kommer slappna av. Området blir en fristad i den annars tuffa stadsdelen. När jag är på besök så har man en basebollturnering. De som spelar är i olika åldrar under 12 år, blandat flickor och pojkar. Härligt att se. De som är över 12 år bildar lag i samma åldersgrupp och då är det även flick- och pojklag som gäller.

Här en liten tjej som väntar på att en boll ska komma i hennes riktning.Tjej väntar på bollen-liten

Mannen som startade Liga del Sur har hunnit bli 76 år men är fortfarande väldigt aktiv. Här med sin dotterdotter, 14 år, som var väldigt bra på engelska och därför kunde berätta mycket för mig.
Edgar 76 och Paulina 14-liten

Nu har jag då också hört att även jag själv bör vara med på foton ibland och då jag lyssnar på mina vänner så har jag fixat några foton så klart. Här tillsammans med några killar som innan spelet gärna ville få känslan av att ha vunnit.

Jag vid prispokal-liten

Och här är jag tillsammans med ett blandat gäng som varit aktiva i Liga del Sur ett antal år och skapat sig en fin gemenskap. Unga spelare och jag-liten

Och intressant var att jag träffade ordförande för Ecuadors Basebollförbund som var en kvinna. Den andra kvinnan i världen som är ordförande för ett basebollförbund! Inte illa för ett macholand som Ecuador. Den första kvinnliga ordförande ska tydligen vara från Portugal.

Lourdes, ordförande för Ecuadors Basebollförbund.
Lourdes-liten

Jag hann med att träffa flera till, bland annat en katolsk präst och hans broderskap som jobbar med svarta människor i oerhört svåra områden. Mer om det framöver då jag ska besöka dem igen. Här är jag i centrets bönerum. Jag och Jesus-liten

Och jag träffade en mycket intressant kvinna som blivit nominerad till Nobels fredspris två gånger. Nelsa Curbela. Och hon har blivit nominerad för sitt arbete mot våld och för mänskliga rättigheter. Hon har identifierat gängledare och så jobbat med dem, erbjudit dem hjälp med att starta företag mot att de lägger ner sina vapen och slutar sälja narkotika. Och med detta arbete har nått sådan framgång att hon blivit känd internationellt. Hon är med och driver organisationen Ser Paz som jobbar med gäng och utsatta människor i riskområden. Nelsa Curbela är nu 73 år. Hon är orolig över sin ålder eftersom hon menar att hon har så mycket kvar att göra.

Nelsa-liten

Vilka fantastiska människor det finns!