Jag fick ett så stort behov av att åka tillbaka till Cooktown, norra Queensland, Australien där jag tillbringat en del tid de senaste åren, så det är vad jag har gjort. För att hälsa på en tid, för att säga adjö, eller för att bli kvar…jag vet inte riktigt, men här är jag i alla fall.
I Cooktown.
En tropisk pärla. Vid mynningen av Endeavour River där James Cook gick på grund med sitt skepp år 1770 och som gjorde att den svenske botanisten Solander och hans kompanjon Banks samlade in extra många arter just här.
Cooktown ligger 300km från närmaste stad av någorlunda storlek (Cairns ca 150 000 inv.) och är omgivet av en fantastisk vildmark. Som är uråldrig. Precis som krokodilerna som lever i floderna häruppe.

När jag under min första resa hit 1996 pratade med backpackers (kallas de som reser enkelt och bor på vandrarhem) om deras resor i norra Queensland åkte många av dem till Cairns och Cape Tribulation för att sedan vända tillbaka söderut igen. Så jag bestämde mig för att fortsätta. Till Cooktown.
I Cape Tribulation gjorde jag vad alla som kommer hit gör. Jag besökte det fascinerande området där två världsarvsområden möts.
Regnskogen och de stora barriärreven.
Killarna jag liftat med körde mig därefter en bit utanför turistområdet. När de sa att det här var platsen för mig att vänta på en ny lift stirrade jag förvånat. Vägen försvann ner i ett brett vattendrag med en massa stenar, en del ganska stora. Jag hade aldrig sett något liknande förut.
– Men vägen? frågade jag.
– Den fortsätter på andra sidan, svarade den ene killen.
Jag såg över på andra sidan. Och visst, där fanns en smal grusväg på andra sidan vattendraget. Killarna förstod mitt bekymmer, som inte var så mycket bekymmer som fascination.
– Oroa dig inte, alla som kör här har fyrhjulsdrift så de kommer utan problem igenom vattnet.
Jag försökte smälta situationen och tog ut min ryggsäck ur bilen. Och där stod jag sedan ensam i regnskogen, såg bilen försvinner tillbaka söderut och sade högt för mig själv:
– Så detta är vägen till Cooktown.

Sedan dess har jag åkt igen många vattendrag och floder. Flera mycket djupare och bredare än det grunda vattendraget utanför Cape Tribulation.
Men ändå, det här är ett så speciellt minne. Och något jag önskar att jag kunde få uppleva igen. Det där första. Förvåningen, fascinationen.
Som bara går att uppleva en enda gång.

EndeavourRiver
Utsikt över Endeavour River i Cooktown.

 

 

Annonser