Jag åkte vidare med buss från Larnaca till Paphos där Afrodite enlig myten en gång steg upp ur havet, men det var ju rätt längesen och jag har inte känt något av det ännu… 🙂 Det var också här som kristendomen gjorde sitt inträde till Europa. Det var omkring 45 år efter den där grabben Jesus föddes som St. Paul åkte hit för att föra grabbens budskap vidare. Först fick Paul stå ut med lite prygel för sitt kätteri som man kallade det, men sedan lyckades han omvända gänget och Paphos blev den första platsen i världen med en kristen guvernör. Arvet efter det har jag märkt på söndagsmornarna då den stora kyrkan här bredvid kör igång med klockringning på hög volym vid sju-tiden och kör på lite då och då för att vara säker på att folk har hört. Och nog för att jag har många defekter, men min hörsel är det inget fel på.

Jag bodde hos en Couchsurfare till och han frös inte heller. Ändå var det svinkallt i hans lägenhet, och han hade öppet balkongdörren, för katternas skull (ja, det var ju fint att han var djurvän). Fast jag har även stött på andra nationaliteter som är likadana, framförallt engelsmän. Men även en del svenskar…så jag börjar ta mig sjutton tro på rasidén. Det måste helt enkelt finnas en mänsklig ras som inte fryser och en som gör det. Gissa vilken jag tillhör? Men vilka kriterier som gäller har jag inte helt klart för mig, det gamla uttjatade med hudfärg eller etnicitet är ju gammalt och förlegat, men det kanske har med blodet att göra. Varmblod och kallblod kanske, som det är med hästar. Och då är jag väl varmblodig då, för jag har för mig att kallblod är nordsvenskar och andra tyngre raser som trivs bra i kallare områden. Fast det blir lite knepigt för då borde jag tillhöra samma ras som mina föräldrar? Och min mamma hon fryser aldrig. Nej, jag får nog hålla fast vid min tidigare ståndpunkt, att det där med mänskliga raser bara är skitsnack.

Men det är nog något med blodet. Jag kanske skulle be om en blodtransfusion, testa något annat blod. Lite mer kallblod.

Efter några dagar hos kattsurfaren i Paphos hyrde jag mig en liten studio hyfsat centralt. De hus jag var och kikade på, som var både fina och prisvärda, kunde jag inte hyra, skulle jag aldrig kunna värma upp utan att ruineras. Men en liten studio borde jag kunna hålla varm. Och ja, hyfsat. Jag kör air con för att få lite värme, det är ett vanligt uppvärmningssätt här (obs – aldrig nattetid, jag har dubbla lager täcken istället) och betalar 82 euro i el för en månad. Cypern har bland de högsta elpriserna i Europa. Min ytterdörr är en vanlig dörr med stora springor över och under och vid sidorna. Mina glasdörrar ut till balkongen är igenimmade av fukt på mornarna. Och golven, ja, jag har haft skor på mig sedan jag landade på Cypern. Men jag kan sitta på balkongen och svettas i solen, och så går jag in..och..just det.  Märkliga kontraster.

Men det är även kontraster när det gäller annat än mitt evinnerliga gnat om väder J Det finns stora kontraster i hur människor lever och har det. Cypern har som många andra länder drabbats hårt av det rådande ekonomiska systemet och dess konsekvenser i Europa. Tidningarna är fulla av vädjan om att folk ska skänka kläder och annat till de som inte har. Men också mat. Soppkök dyker upp här och var. Arbetslösheten är uppe på 17 procent. Och samtidigt sitter turister nere vid hamnen och njuter av det nästan ständiga solskenet.

Det omänskliga i ojämlikheten gör mig sorgsen. Jag önskar så innerligt att det skulle vara på ett annat sätt. Trösten får jag i naturen och där syns just nu att våren är på väg här på Cypern. Jag plockade några fina blommor häromdagen. Tyvärr visade det sig att jag hade plockat några fridlysta vilda cyklamen, men nu har jag lärt mig så nästa gång ska jag lämna dem ifred.

Vårblomster