Jag landade på Cypern en kväll i januari. Tillmötesgående personal på flygplatsen hjälpte mig att få ett lokalt telefonnummer till min mobiltelefon och en karta över landet, och över Paphos, min slutliga destination. Sedan tog jag en buss in till Larnaca. Jag var den enda passageraren. Chauffören berättade att i sjön vi passerade brukade det en viss tid på året finns mängder av flamingos. Jag hoppades på att få se dem en dag.

Resan in till stan tog inte lång stund och snart stod jag någonstans i Larnaca med mitt bagage. Luften var mild, inte ljummen som i tropikerna, men inte så kall som i Amman. Jag klarade mig bra med mina tröjor och min vindtäta jacka. Jag väntade på Nicholas, en man i min egen ålder som jag aldrig hade träffat. Han var medlem i Couchsurfing, precis som jag. En fantastisk organisation där människor erbjuder en ”couch”, en soffa, som oftast är en säng, till resenärer. Medlemskapet är gratis, boendet är gratis, inga förpliktelser, bara när du kan och det passar. Jag har träffat många intressanta människor genom att använda mig av Couchsurfing när jag varit ute och rest. Jag har sparat mycket pengar, och jag har fått många fina vänner.

Jag behövde inte vänta länge. Nicholas bodde inte långt från där jag klivit av, han hade varit generös och erbjudit sig att hämta mig med sin bil. Också hans hund var med. En trebent liten skönhet som Nicholas tagit hand om. En energisk tjej som älskade hela världen. Framförallt sin husse.

Nicholas lägenhet var som jag hade förväntat mig, kall. Jag hade hört talas om de kyliga cypriotiska stenhusen, som var byggda för att skydda mot värmen under den heta sommaren. Jag hade också hört att cyprioter inte var mycket för att ha någon värme på, utan att de antingen inte var frusna, eller att de använde ytterkläder också inomhus. Nicholas tillhörde dem som inte fryser. Vilket så klart jag gjorde. Och vilket så klart Nicholas tyckte var märkligt eftersom jag kom ifrån Sverige. Så det var ju bara att förklara om våra hus med centralvärme. Men också att han hade träffat en av de mest frusna svenskar som finns.

Jag stannade hos Nicholas två nätter. Vi promenerade vid den stora sjön. Just nu fanns det tyvärr inga flamingos, men det var en mycket fin promenad ändå.

Jag vid sjön i Larnaca-small

Vi besökte stadens centrum nere vid hamnen och trots att det ännu bara var mitten av januari så var det så pass behagligt att vi kunde sitta ute och fika. Hela tiden hade vi med oss den trebenta tiken som hoppade och sprang som vilken annan hund som helst.

Dog-small